Frukt-Fakta
Vi sorterar som bekant väldigt mycket frukt nu för tiden. Då lär man sig hur frukten ser ut när den är bra respektive dålig så varför inte dela med sig av lite info!?
Ett väldigt bra exempel på split-stone!
Självklart så åker all frukt som är mosig/har mjuka partier rakt ner i skräphålet och de med fula märken går till andrahandssorteringen. Men det finns faktiskt ytterligare en sak som kan vara fel på frukten som man lätt kan missa i affären, nämligen split-stone!
Vad är då split-stone? Det innebär att kärnan (stone) är delad (split) och ofta är kärnan då rutten och i värsta fall möglig. Det här kan man märka utifrån på två sätt. Det första är att hela frukten (främst nektariner, även persikor) istället för att ha en rund (nåja) form så ser frukten ut som en rumpa! Man kan också upptäcka split-stone genom att kolla där kvisten har suttit, där kan (inte alltid dock) man se en spricka och då är det garanterat split-stone. De frukterna som ser ut så är bara att göra sig av med direkt.

Ett annat hett tips när ni ska käka frukt är att alltid tvätta frukten först! Detta har man ju hört tusen gånger av sin mamma och tro det eller ej, men mammor har rätt! All frukt som vi arbetar med förutom aprikoser (för deras skal är för tunnt/tål inte) duschas med vatten och något jätteskumt ätbart vax. Låter inte så mysigt men det stannar inte där utan sen när vi sorterar frukten så pillar vi på varenda liten frukt med våra händer. Fräscht osv. Klart vi tvättar händerna men ändå.
Som avslutning på det här otroligt pedagogiska och lärorika inlägget tänkte vi berätta vilka våra favoritfrukter på jobbet är. Då kan vi först berätta att vi arbetar med gula och vita persikor, gula och vita nektariner, aprikoser och plommon för att förtydliga. Saras favoritfrukt på jobbet är vit nektarin, Marias och Ellens favoriter är gul nektarin och gul persika (ja vi trycker i oss frukt hela tiden bara för att det är gratis).
Persika är en frukt som lätt glöms bort kan vi berätta, visst den är lite hårig i skalet men oj vilket gott fruktkött! Rekommenderas!

Kommentarer
Trackback